Żeliwny garnek z kolekcji Tierramarki Nois w kolorze ciemnego turkusu. Z zewnątrz i wewnątrz pokryty został podwójną warstwą emalii, która jest przyjazna dla środowiska i odporna na wysokie temperatury.Emaliowane żeliwo spełnia wszystkie wymagania stawiane współcześnie naczyniom w zakresie przygotowywania i przechowywania żywności. Przyrządzane w nich potrawy zachowują witaminy i składniki odżywcze.
Masywna i szczelnie przylegająca pokrywa o specjalnej konstrukcji utrzymuje parę w naczyniu i zapewnia optymalne gotowanie. Para wodna skrapla się na wypustkach znajdujących się na wewnętrznej stronie pokrywy, a kapiąca woda równomiernie spływa na powierzchnię potraw, sprawiając by były soczyste i smaczne.
Wszystkie części żeliwnego naczynia (dno, ścianki, pokrywa) utrzymują ciepło w równie długim czasie. Daje to pewność, że po nakryciu stołupotrawy długo pozostaną gorące. Emaliowana powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu i czyszczeniu oraz ma estetyczny wygląd. W przeciwieństwie do tradycyjnych naczyń, w prezentowanych można przezdługi czas przechowywać wcześniej przygotowane potrawy.
Ponieważ jest to naczynie emaliowane, nie nadaje się do gotowania wszelkiego rodzaju potraw mlecznych gdyż szybko się przypalają. W naczyniach żeliwnych nie należy również gotować bez użycia tłuszczu.
Żeliwo nagrzewa się bardzo powoli, ale o wiele mocniej niż inne rodzaje naczyń. Ponadto przez długi czas utrzymuje ciepło,rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Do duszenia nie jest więc wymagane intensywne podgrzewanie, a potrawy przygotowuje się na małym ogniu. Na końcowym etapie gotowania gulaszu z warzyw i wszelkiego rodzaju kaszynależy całkowicie wyłączyć ogień i pozostawić składniki pod pokrywą.W przeciwnym razie może dojść do przypalenia. Nastąpi ono również w razie zupełnego wygotowania się cieczy (wody). Naczynia żeliwne są idealnedo potraw wymagających długotrwałego gotowania np. duszenia mięsa lub drobiu.
Żeliwo jest bardzo ciężkim metalem, dlatego naczynia z tego materiału trudno jest unieść nad płytą grzewczą. Wykonane w całości z metalu uchwyty ulegają silnemu nagrzaniu.Należy również pamiętać, że w razie upuszczenia żeliwne naczynia mogą się rozbić. Pokrętło i uchwyty wykonane ze stali nierdzewnej ułatwiają podnoszenie.
Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów kuchenek, można je również wkładać do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni Celcjusza.
Trwała, nieprzywierająca powłoka emaliowana jestłatwa w czyszczeniu, zalecane jest mycie ręczne.
Wymiary: średnica 20 cm
Kolor: morski
Pojemność: 2,3 l