Owalny garnek Tierra marki Nois wykonany z żeliwa. Z zewnątrz i wewnątrz pokryty został podwójną warstwą emalii, która jest przyjazna dla środowiska i odporna na wysokie temperatury. Emaliowane żeliwo spełnia wszystkie wymagania stawiane współcześnie naczyniom w zakresie przygotowywania i przechowywania żywności. Przyrządzane w nich potrawy zachowują witaminy i składniki odżywcze.
Masywna i szczelnie przylegająca pokrywa o specjalnej konstrukcji utrzymuje parę w naczyniu i zapewnia optymalne gotowanie. Para wodna skrapla się na wypustkach znajdujących się na wewnętrznej stronie pokrywy, a kapiąca woda równomiernie spływa na powierzchnię potraw, sprawiając by były soczyste i smaczne.
Wszystkie części żeliwnego naczynia (dno, ścianki, pokrywa) utrzymują ciepło w równie długim czasie. Daje to pewność, że po nakryciu stołu potrawy długo pozostaną gorące. Emaliowana powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu i czyszczeniu oraz ma estetyczny wygląd. W przeciwieństwie do tradycyjnych naczyń, w prezentowanych można przez długi czas przechowywać wcześniej przygotowane potrawy.
Ponieważ jest to naczynie emaliowane, nie nadaje się do gotowania wszelkiego rodzaju potraw mlecznych gdyż szybko się przypalają. W naczyniach żeliwnych nie należy również gotować bez użycia tłuszczu.
Żeliwo nagrzewa się bardzo powoli, ale o wiele mocniej niż inne rodzaje naczyń. Ponadto przez długi czas utrzymuje ciepło, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Do duszenia nie jest więc wymagane intensywne podgrzewanie, a potrawy przygotowuje się na małym ogniu. Na końcowym etapie gotowania gulaszu z warzyw i wszelkiego rodzaju kaszy należy całkowicie wyłączyć ogień i pozostawić składniki pod pokrywą. W przeciwnym razie może dojść do przypalenia. Nastąpi ono również w razie zupełnego wygotowania się cieczy (wody). Naczynia żeliwne są idealne do potraw wymagających długotrwałego gotowania np. duszenia mięsa lub drobiu.
Żeliwo jest bardzo ciężkim metalem, dlatego naczynia z tego materiału trudno jest unieść nad płytą grzewczą. Wykonane w całości z metalu uchwyty ulegają silnemu nagrzaniu. Należy również pamiętać, że w razie upuszczenia żeliwne naczynia mogą się rozbić. Pokrętło i uchwyty wykonane ze stali nierdzewnej ułatwiają podnoszenie.
Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów kuchenek, można je również wkładać do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni Celcjusza.
Trwała, nieprzywierająca powłoka emaliowana jest łatwa w czyszczeniu, zalecane jest mycie ręczne.
Wymiary: 30x23 cm
Kolor: kremowy
Pojemność: 4,0 l